Η παρακάτω τεχνική ονομάζεται lithophane και την έμαθα από τον φίλο μου και συνάδελφο Σπύρο. Ελληνική λέξη δεν βρήκα στο διαδίκτυο, αν και προέρχεται από ελληνικές ρίζες των λέξεων λίθος και φαίνεται. Βέβαια εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με πέτρα όπως παλιά αλλά με πλαστικό. Δεν είναι καινούρια η τεχνική και βασίζεται στο πόσο πολύ ή λίγο φως περνάει από μια επιφάνεια, με ένταση ανάλογη του πάχους της.
Με την βοήθεια ενός 3d εκτυπωτή μπορούμε να εκτυπώσουμε αυτό το διαφορετικό πάχος μια φωτογραφία μας μετασχηματίζοντάς την έτσι σε αποχρώσεις του γκρι, όταν αυτή φωτιστεί από πίσω.
Χρησιμοποιώντας ανάλογα εργαλεία όπως αυτό, μπορούμε να ανεβάσουμε την φωτογραφία μας, να αλλάξουμε ρυθμίσεις όπως να επιλέξουμε την διάσταση της εκτύπωσης, το είδος επιφάνειας, το μέγιστο πάχος κτλ και μετά να την κατεβάσουμε στον υπολογιστή σε αρχείο μορφής .stl έτοιμη για τον 3d εκτυπωτή μας.
Προτιμήστε λευκό αδιαφανές PLA ή ABS ή PET υλικό για καλύτερο αποτέλεσμα
Μπορεί η τεχνική να είναι παλιά και οι συμβατικές ψηφιακές εκτυπώσεις να είναι πια σε υψηλό επίπεδο, το αποτέλεσμα παρόλα αυτά είναι αρκετά εντυπωσιακό!
Πατήστε εδώ να δείτε το βίντεο!