Ιανουάριος 2023
Τελειώνοντας οι διακοπές των γιορτών και λίγο πριν επιστρέψουμε στην καθημερινότητα, είπαμε να κάνουμε μια εκδρομή με καλούς φίλους. Προορισμός μας ο Ορχομενός!
Ο Ορχομενός είναι μια πόλη αρκετά κοντά στην Αθήνα και διαθέτει αρκετά αξιοθέατα που σχετίζονται με τη μεγάλη του ιστορία. Τα σημαντικότερα είναι ο αρχαιολογικός του χώρος με τον θησαυρό του Μινύα και το αρχαίο θέατρο, ο βυζαντινός ναός της Παναγίας της Σκριπούς, το κάστρο του και οι πηγές των Χαρίτων.
Ξεκινήσαμε λοιπόν νωρίς το πρωί και αφού ήπιαμε έναν καφέ στη Θυμαριά (μικρό χωριό αλλά κόμβος!), το σημερινό Άγιο Στέφανο, πάνω στο σταθμό του τραίνου, πήραμε το δρόμο πρώτα για τις πηγές.
Η διαδρομή ήταν πολύ όμορφη και καθώς αποφύγαμε την εθνική οδό, απολαύσαμε όλη την επαρχιακή φύση. Κάναμε μια στάση στο σημείο που νομίζαμε ότι ήταν οι πηγές και μια ταμπέλα έλεγε ότι πωλούνται πέστροφες και εκεί συναντήσαμε μια ευγενέστατη κυρία, που μας πληροφόρησε, ότι οι πηγές ήταν πιο πάνω και αν θέλαμε να περπατήσουμε, να μη σταθούμε στην πρώτη, γιατί υπάρχουν τρεις.
Ξεκινήσαμε λοιπόν με τα πόδια, παράλληλα με το Μέλανα ποταμό (Μαυροπόταμο) να ανακαλύψουμε τις πηγές. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία εδώ γεννήθηκαν οι κόρες του Δία και της Ευρυνόμης, οι τρείς Χάριτες που συνόδευαν τη θεά Αφροδίτη. Η Αγλαΐα, η Ευφροσύνη, και η Θάλεια, έκαναν το μπάνιο τους στα δροσερά νερά της Ακιδαλίας πηγής. Όπως μας πληροφορεί ο Όμηρος στην Ιλιάδα, στην Ακιδαλία πηγή οι Χάριτες έλουζαν την Αφροδίτη, την αρωμάτιζαν και την έντυναν με τον “αμβρόσιο πέπλο” που τον ύφαιναν αυτές οι ίδιες.
Λίγο παρακάτω συναντήσαμε το γραφικό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής και το αναψυκτήριο του δήμου, που όμως ήταν κλειστό.
Μέσα σε ένα καταπράσινο και μεγάλης φυσικής ομορφιάς τοπίο βλέπουμε το νερό σε πολλά σημεία να αναβλύζει μέσα από το ποτάμι ή το βράχο πεντακάθαρο.
Προχωρώντας και σταματώντας για να απολαύσουμε τη φύση, περνάμε μια γεφυρούλα, παρατηρούμε τα σύρματα, που έχουν τοποθετήσει πάνω από το νερό, για να αποτρέπουν τους επίδοξους ερασιτέχνες ψαράδες, από το να ψαρεύουν στις ιχθυοκαλλιέργειες πέστροφας, φτάνουμε στο δεύτερο εκτροφείο και μονάδα παραγωγής καπνιστής πέστροφας, που είναι φημισμένη σε όλη την Ευρώπη.
Εκεί βρίσκουμε έναν κύριο, που μας δίνει τις δέουσες πληροφορίες και βλέπουμε τη μπανιέρα της Αφροδίτης, λαξευμένη σε έναν βράχο, κάτω από έναν τεράστιο πλάτανο.
Από εκεί παίρνουμε το δρόμο της επιστροφής για να επισκεφτούμε τον αρχαιολογικό χώρο και το βυζαντινό ναό της Παναγίας της Σκριπούς. Εμείς πήγαμε με το αυτοκίνητο, αλλά όλα αυτά μπορεί κάποιος να τα κάνει με τα πόδια.
Ο ναός της Παναγίας της Σκριπούς (9ος αι.) ήταν αυτός που έδωσε και το όνομα του στο ένα από τα δύο χωριά που αποτέλεσαν τον σύγχρονο Ορχομενό. Το άλλο είναι η Πετρομαγούλα. Η Σκριπού μάλλον, οφείλει την ονομασία της στις πολυάριθμες επιγραφές που υπάρχουν πάνω στις πέτρες της περιοχής. Το λατινικό scriptus σημαίνει ενεπίγραφος. Ο ναός έχει τη χαρακτηριστική μορφή της εγγεγραμμένης σταυροειδούς βασιλικής με τρούλο και είναι το σημαντικότερο μνημείο από τη σειρά ναών αυτού του τύπου στην Ελλάδα. Έχει χτιστεί πάνω σε κάποιον παλαιοχριστιανικό ναό, απ τον οποίο σώζεται μόνο ένα ψηφιδωτό και στο χώρο όπου βρίσκονταν δύο ιερά των Χαρίτων. Ένα κατακόρυφο ηλιακό ρολόι κοσμεί τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Απέναντι ακριβώς, βρίσκεται το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού του 4ου αιώνα π.Χ. Στον χώρο του θεάτρου πραγματοποιούνταν μουσικοί αγώνες προς τιμήν των Χαρίτων, του Διός και του Διονύσου. Αποκαλύφθηκε το 1973 και διατηρείται σήμερα σε αρκετά καλή κατάσταση.
Στον ίδιο χώρο βρίσκεται και ο θολωτός τάφος του Ορχομενού, ένας από τους σημαντικότερους θολωτούς τάφους της Μυκηναϊκής περιόδου. Κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. για να ταφεί η βασιλική οικογένεια της πόλης. Ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1880 από τον Ερρίκο Σλήμαν.
Δυστυχώς δεν επισκεφθήκαμε την ακρόπολη του Ορχομενού, που βρίσκεται στον Υφάντειο Λόφο, οπότε πρέπει να ξαναπάμε!
Μετά απ όλα αυτά, ήταν ώρα για φαγητό. Δυστυχώς δυο ταβέρνες, που μας σύστησαν στον Ορχομενό, ήταν κλειστές, γιατί ήταν καθημερινή μεσημέρι, οπότε πήραμε το δρόμο για τη Λιβαδιά, όπου φάγαμε στα “Κοψίδια”, μια πολύ όμορφη, οικογενειακή ταβέρνα, με εξαιρετικό φαγητό. Μετά από μια βόλτα και καφεδάκι στις πηγές της Κρύας, πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
Ήταν μια υπέροχη εκδρομή, σε ένα πολύ όμορφο μέρος, με πολύ καλή παρέα.
Έξτρα τιπ: από τον Ορχομενό κατάγονται, η Γωγώ Τσαμπά και ο Γιώργος Μάγκας!