Η βόλτα στην Υλίκη ήταν μια επιθυμία χρόνων του αγαπημένου μου, οπότε την Κυριακή ξεκινήσαμε για εκεί, οργανωμένοι αυτή τη φορά, με σκοπό να κάνουμε πικ νικ. Πήραμε το φαγητό μας, τη σαλάτα μας και το φρουτάκι μας και πήραμε το δρόμο για τη λίμνη. Περάσαμε μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες ζαρζαβατικών και αμπελιών, αλλά και χωράφια γεμάτα ροδιές, όπου τα δέντρα λόγω της εποχής ήταν γεμάτα ρόδια -μια πολύ όμορφη εικόνα- και φτάσαμε στον προορισμό μας, λίγο έξω από το χωριό Μουρίκι. Ο στόχος μας ήταν να κάνουμε το γύρο της λίμνης, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε δρόμος που να πηγαίνει περιμετρικά και έτσι εγκαταλείψαμε την προσπάθεια.
Ήταν πολύ όμορφα και γαλήνια και ο ήλιος αντανακλούσε πάνω στα ήρεμα νερά. Το μέγιστο βάθος της λίμνης είναι στα 50 μέτρα, ενώ μέσα στη λίμνη ζει η καλαμίθρα, ενδημικό είδος που το συναντάμε μόνο εδώ από όλα τα Βαλκάνια. Η λίμνη μπορεί να δώσει νερό στο λεκανοπέδιο της Αθήνας μόνο σε έκτακτη ανάγκη αφού ο Μόρνος έχει τώρα πια το κύριο λόγο. Έτσι το νερό της λίμνης είναι κυρίως για τις γύρω καλλιέργειες.
Στην προσπάθειά μας να βρούμε ένα δρόμο “παραλιακό”, συναντήσαμε έναν ευγενέστατο και πρόθυμο να μας καθοδηγήσει, κύριο, ο οποίος μας είπε, ότι αξίζει να επισκεφτούμε και την Παραλίμνη, μια λίμνη λίγο πιο πέρα. Έτσι και κάναμε.
Πολύ κοντά στην Υλική υπήρχε μεγάλος ναός του θεού Απόλλωνα, που είχε την προσωνυμία «Πτώος» από το ομώνυμο γειτονικό βουνό.
Στη διαδρομή συναντήσαμε και το αντλιοστάσιο της ΕΥΔΑΠ όπως και ένα ποταμάκι, τον Κηφισό (ουδεμία σχέση με τον ομώνυμο της Αθήνας).
Η βόλτα μας ήταν πολύ ωραία και χαλαρωτική, αλλά δυστυχώς δε βρήκαμε ένα μέρος για να κάνουμε το πικ νικ μας, γιατί η περιοχή έχει κυρίως καλλιέργειες. Έτσι κινηθήκαμε προς τη Θήβα και καθίσαμε για φαγητό σε ένα πευκώνα ακριβώς έξω από την πόλη. Ήταν και σε ύψωμα και τρώγαμε με θέα.
Αφού λοιπόν φτάσαμε ως τη Θήβα κάναμε και μια βόλτα στην πόλη. Είναι μια ήσυχη πόλη, ωραία δομημένη, με πολλά αρχαιολογικά μνημεία. Ένα από αυτά είναι και το ανάκτορο της Καδμείας. Στη φωτογραφία φαίνεται ένα μέρος του και όπως έγραφε στο σχετικό υπόμνημα, το υπόλοιπο ανάκτορο, καθώς και ένα μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης βρίσκεται κάτω από τη σύγχρονη πόλη της Θήβας!
Στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης, υπήρχαν πολλά και ωραία μαγαζιά για φαγητό ή καφέ.