Θερμοπύλες

 “Τιμή σ’ εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες” λέει ο Κ. Καβάφης.

Οι Θερμοπύλες, είναι ένα μέρος γνωστό σε όλο τον κόσμο και αποτελεί σύμβολο της γενναιότητας και της υπεράσπισης της πατρίδας, με αυταπάρνηση και ηρωισμό.

Εκεί έγινε η ομώνυμη μάχη το 480 π.Χ, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Πέρσες, όταν το πέρασμα ήταν ένα στενό μονοπάτι, φάρδους 10-12 μέτρων. Αυτή τη στενότητα θέλησε να εκμεταλλευτεί ο Λεωνίδας, για να για να εμποδίσει τον υπεράριθμο περσικό στρατό να προχωρήσει στη νότια Ελλάδα. Σήμερα το πέρασμα αυτό έχει φάρδος 1,5-3 χλμ. λόγω των αποθέσεων στις εκβολές του Σπερχειού.

Πολλές φορές έχουμε επισκεφθεί το μνημείο που έχει στηθεί για τους 300 Λακεδαιμόνιους και τους 700 Θεσπιείς που πολέμησαν γενναία τους Πέρσες.

Ποτέ όμως δεν είχαμε επισκεφτεί τις θερμές πηγές που υπάρχουν, όχι μακριά από αυτό το μνημείο. Άλλωστε το όνομά τους το οφείλουν σ αυτές τις πηγές και στα στενά και δύσβατα περάσματα, από τα οποία μπορούσε να πλησιάσει κανείς την περιοχή, τις πύλες, οι οποίες ήταν η Ανατολική, η Μεσαία και η Δυτική. Σύμφωνα με το μύθο, στα νερά των πηγών αυτών, έπεσε ο Ηρακλής, προκειμένου να απαλλαγεί από τους πόνους που του δημιούργησε ο δηλητηριασμένος χιτώνας του Νέσσου, που είχε κολλήσει στο σώμα του. Από τότε βγαίνουν οι αναθυμιάσεις από τις πηγές.

Οι θερμές πηγές λοιπόν είναι ανοιχτές για το κοινό και μπορεί όποιος θέλει να κάνει το μπάνιο του. Είναι ιαματικές και είχαν οργανωθεί σε υδροθεραπευτικό κέντρο το 1935.

Δυστυχώς σήμερα, είναι εγκαταλελειμμένες και τα κτήρια που εξυπηρετούσαν το κέντρο, έχουν ερειπωθεί. Στο κοντινό ξενοδοχείο που υπήρχε τότε ζουν πρόσφυγες και στη γύρω περιοχή Ρομά.

Ο χώρος γύρω από τις πηγές είναι σε άσχημη κατάσταση και όποιος θέλει να μπει στο νερό, θα πρέπει να αλλάξει στο αυτοκίνητό του.

Τα νερά όμως είναι καθαρά λόγω της συνεχούς και ορμητικής ροής τους και η θερμοκρασία τους σταθερά στους 37 βαθμούς, πράγμα που τις κάνει επισκέψιμες και το χειμώνα.

Σχολιάστε