Με το όρο “κινέζικα προϊόντα” αναφερόμαστε συνήθως στα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα ή όταν η ποιότητά τους είναι πολύ “χαμηλή”. Στην περίπτωση της αγοράς που έκανα για το πρώτο μου 3d εκτυπωτή ικανοποιούσα και τα δύο κριτήρια! Αυτός είναι και ο κύριος λόγος της μετατροπής που αποφάσισα από ένα μηχάνημα σε ένα άλλο!
Το υλικό των αντικειμένων που εκτυπώνονται από τους τρισδιάστους εκτυπωτές είναι συνήθως διάφορα θερμοπλαστικά, που το καθένα από αυτά έχει διαφορετικές φυσικές και χημικές ιδιότητες, καλύπτοντας έτσι διαφορετικές ανάγκες για κάθε χρήση. Αφού λοιπόν εκτύπωσα πάρα πολλά μικροαντικείμενα καλύπτοντας μικροανάγκες, εκπαίδευση, περιέργεια, ικανοποίηση, διασκέδαση (ναι, και διασκέδαση), διαπίστωσα ότι οι ανοχές και η ακρίβεια που μου προσέφερε στις εκτυπώσεις (περίπου 0,2 mm) δεν ήταν η απαιτούμενη που είχα υπόψη μου όταν έκανα την αγορά του. Διάφορα προβλήματα στα μηχανολογικά του εξαρτήματα και μικρές βλάβες στα ηλεκτρονικά του κυκλώματα ήταν θέματα που τα αντιμετώπιζα άλλες φορές ψύχραιμα και άλλες όχι. Σε μια τέτοια περίπτωση λοιπόν, μη ψύχραιμης αντιμετώπισης, και ενώ μια πολύωρη εκτύπωση προχωρούσε σχεδόν κανονικά, δύο φλόγες φάνηκαν δειλά από την μεριά της πλακέτας υποδηλώνοντας το εμφανές βραχυκύκλωμα στην φτηνή κινέζικη ηλεκτρονική πλακέτα, μια αστραπιαία κίνησή μου έκανε τον εκτυπωτή να απογειωθεί βίαια από το γραφείο μου και να καταλήξει στα πλακάκια του δωματίου δύο μέτρα πιο μακριά (τόσο ήταν το καλώδιο το οποίο ήταν ακόμα στην πρίζα).
Την επόμενη μέρα που όλα ήταν αλλιώς, πάρθηκε η απόφαση: τέρμα οι εκτυπώσεις από αυτόν, άλλωστε δεν ήταν τόσο ικανοποιητικές ώστε να ηρεμούν τα νεύρα μου. Δεν μου πήγαινε όμως η καρδιά να το πετάξω στα σκουπίδια γι αυτό αποφάσισα να του δώσω μια δεύτερη ευκαιρία, να το μετατρέψω σε κάτι λιγότερο απαιτητικό όσον αφορά το ηλεκτρομηχανολογικό του εξοπλισμό, αλλά να δίνει την ίδια ευχαρίστηση που έδινε και πριν, να γίνει “μηχανή¨για εκτύπωση με laser.
Το μηχανολογικό της κινηματικής του εκτυπωτή ήταν τύπου “δελτα” λόγω της μορφής που έχουν οι άξονες που συγκρατούν την κεφαλή με τις κολώνες στήριξης. Αυτό έπρεπε να αλλάξει. Το πιο κοινό μοντέλο κινηματικής είναι το καρτεσιανό με δύο άξονες ή αλλιώς ΧΥ και έτσι θα ήταν η μορφή του νέου μηχανήματος. (ναι, καρτεσιανό, λέγανε και το διάγραμμα που μαθαίναμε στη γεωμετρία με τους δύο κάθετους άξονες Χ και Υ) Αφού αποσυναρμολογήθηκε μέχρι και η τελευταία βίδα του, αφαιρέθηκαν τα εξαρτήματα που δεν θα χρησιμοποιούσα.
Για την νέα κατασκευή χρειάστηκε μόνο η αγορά τεσσάρων κομματιών προφίλ αλουμινίου που θα έπαιζαν τον ρόλο του πλαισίου στήριξης όλων των εξαρτημάτων. Όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα χρησιμοποιήθηκαν από το κουφάρι του παλιού εκτυπωτή. Η κεφαλή laser των 2W που είχα αγοράσει πριν από λίγα χρόνια επιτέλους θα έβρισκε μόνιμο “σπίτι” στο νέο μηχάνημα.
Αφού στερεώθηκαν οι άξονες Χ και Υ (διπλός), τα μοτέρ, οι ιμάντες κίνησης, οι τερματικοί διακόπτες κτλ, σειρά είχε το τροφοδοτικό και η πλακέτα. Εκεί χρειάστηκε να εκτυπώσω δύο-τρεις βάσεις για να στερεωθούν αυτά τα εξαρτήματα. Ύστερα σειρά είχε η καλωδίωση, με ιδιαίτερη προσοχή στην όδευσή της ώστε να μην εξέχει τίποτα που θα μπορούσε να παρασυρθεί από κάτι.
Τέλος σειρά είχε το firmware (το πρόγραμμα που εκτελεί εσωτερικά τις εντολές και υπάρχει σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές που έχουμε σπίτι), και το software (το πρόγραμμα που λέμε τι θέλουμε να σχεδιάσουμε και αυτό αναλαμβάνει να το μετατρέψει στον ψηφιακό κόσμο και να επικοινωνήσει με την συσκευή). Και τα δύο προγράμματα μπορεί να τα βρει κάποιος στο διαδίκτυο εύκολα και δωρεάν αφού είναι κώδικας ανοικτού λογισμικού. Η μεγαλύτερη δυσκολία ήταν στο πρώτο πρόγραμμα αφού αυτό έπρεπε να “ταιριάζει” με τις απαιτήσεις που είχε η συγκεκριμένη πλακέτα (αρκετά απογεύματα για να το ταιριάξω πλήρως).
Το τελικό αποτέλεσμα μου έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, που την έκανε ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι το νέο μηχάνημα laser είναι οι παλιός μου εκτυπωτής μεταμορφωμένος!